Каталог на стоматолозите в България

Каталог на зъболекарите в България :: Статии

 


Избелване на зъби :: Teeth Whitening

Teeth Whitening
Както всеки от нас има различен цвят на кожата и косата, така и цвета на зъбите се различава. Естественият цвят може да бъде променен поради редица причини:

Тютюнопушене, употреба на кафе, чай, червено вино и други храни и напитки, съдържащи оцветители. Натрупване на зъбен камък и плака Употреба на антибиотици (най-често от групата на тетрациклините), когато се формират зъбите в ранна детска възраст.

Почти всеки може безопасно да избелва зъбите си. Избелващите продукти не променят цвета на пломби и коронки. Избелването бива три вида - в кабинета (офис избелване), в домашни условия и избелване на девитализирани (умъртвени) зъби. За тази цел се използват съединения на основата на водороден пероксид (най-често карбомиден пероксид) под формата на гел в различна консистенция. При контакт на гела със зъбната повърхност материалът прониква в емайла, достига до пигментите, които оцветяват зъба, разгражда ги и отделеният кислород ги извлича от емайла.
Подходът ни към всеки един пациент при избелване е индивидуален като се съобразяваме със състоянието на неговите зъби, с тена на кожата, с времето за което иска да постигне желания резултат. Процедурата в кабинета отнема 1 - 1,5 часа. Върху зъбните повърхности се нанасят няколко апликации избелващ гел. Светват се със специална лампа, за да се ускори процеса на избелване. Ефектът е видим веднага и трайността му продължава около 2-3 години. Препоръчваме в първите 2-3 дни след манипулацията да се избягват храни и напитки, съдържащи оцветители, а пушенето да се ограничи.

За домашното избелване се вземат отпечатъци от зъбите, отливат се модели и по тях се изработват меки шини от силикон, които плътно прилепват по зъбите. В тях се нанася малко количество избелващ гел, който е почти два пъти по-слаб от гела за офис избелване. Препоръчително е да се спи с шините, за да се осигури необходимото време за действие на гела. Носят се 8 - 10 дни в зависимост от желаната степен на избелване.
Избелване на девитализирани (умъртвени) зъби - умъртвените зъби са с променен цвят - червеникавокафяв или сив вследствие на прилаганите в миналото каналопълнежни пасти. Когато не съществуваха избелващите системи се налагаше да изпиляваме и обличаме тези зъби с металокерамични корони, за да подобрим естетиката. Сега е много по-лесно. Отстранява се старото каналопълнежно средство, прелекува се и се запълва канала отново по съвременните методи на лечение. Избелващият гел се поставя вътре в кавитета и престоява там докато се получи желания цвят. След приключване на избелването се поставя естетична пломба от най-ново поколение фотополимер - нанокомпозит.
След избелващите процедури зъбите никога повече не възвръщат първоначалния си цвят. Ако пожелаете след година може да освежите цвета като поставите една шприца гел във вашите шини.
 

автор: д-р Молдованова
www.moldovanova.com