Каталог на стоматолозите в България

Каталог на зъболекарите в България :: Статии

 



Зъбният кариес е процес на разрушаване на зъбите. Това става чрез извличане на минералите от зъба. Причинява се от бактериите в плаката и киселините, които те произвеждат-постепенно зъбната структура става крехка, появява се кухина и се образува кариес. Нелекуван кариеса може да достигне до нерва на зъба - така наречния пулпит.
Кариеса се лекува по следния начин - меката (инфектирана част) се отстранява и ако няма опасност за нерва се поставя пломбата (обтурация).
Ако има опастност за нерва, или ако кариеса е достигнал до него се прилага умъртвяване на нерва - поставя се лекарство в каналите на нерва (за 2-3 дни), след това се почиства и се вади умъртвения нерв, като пак се поставя лекарство (2-3 дни), след което се почиства, запълват се каналите и се поставя пломбата (обтурацията)
С напредване на възрастта риска от развитие на кариес на корена се увеличава. Това е резултат от отдръпването на венеца, при което корена на зъба се оголва. За разлика от коронката на зъба, корена не е покрит от емайл и е изграден от мек цимент, който лесно може да се порази от кариес.